Mijn liefde voor dieren begon al op jonge leeftijd, toen ik opgroeide op een boerderij met diverse diersoorten. De eerste honden die ik mij kan herinneren, waren onze twee herdershonden, Liska en Laika. Zij waren volwaardige leden van onze familie. Het welzijn van onze dieren was voor mij altijd een prioriteit.
Met het ouder worden, groeide mijn interesse in het gedrag en de emoties van dieren. Deze fascinatie leidde ertoe dat ik me steeds meer ging verdiepen in de psychologie van honden. Sinds mijn 18e heb ik altijd eigen honden gehad, waaronder Faro, een buitenlandse hond, en Peppa, een Zwitserse Witte Herder. Hoewel zij er helaas niet meer zijn, blijven ze een belangrijke rol in mijn leven spelen.
Momenteel zijn Lagos, Tinka, Zelda en Blue aan onze zijde. Lagos, geboren in 2015, is een kruising tussen een Rottweiler, Boxer en Husky en komt uit Portugal. Tinka, geboren in 2019, is een kruising tussen een Border Collie en Cattle Dog (Border Heeler) uit Nederland. Zelda, een Cattle Dog uit een kill shelter in Hongarije, werd waarschijnlijk geboren in 2013. Blue, geboren in 2017, is een Cattle Dog die we hebben herplaatst uit Luxemburg, van mensen die hem niet meer konden handelen. Samen met mijn man en onze zoon wonen wij in Katwijk aan Zee.
Het moment waarop ik besloot van mijn passie mijn werk te maken, was toen ik in 2016 vanuit Duitsland naar Nederland verhuisde en een hondenuitlaatservice begon. Hier hoorde ik van hondeneigenaren waar ze tegenaan liepen in het samenleven met hun hond. Ik wilde hen graag helpen, maar niet zonder de juiste kennis en opleiding.
Wat ik belangrijk vind in mijn werk, is dat ik niet alleen de juiste training voor de hond vind en zijn welzijn in het oog houd, maar ook de emoties en wensen van de mens. Wat is haalbaar qua training voor deze eigenaar van deze hond? Hoe is de situatie thuis? Wat hebben hond en mens in het verleden meegemaakt?
Geïnspireerd door een gedragstherapeut en een dierenarts op onze dierenkliniek, ben ik overtuigd geraakt van het belang van geweldloze, vriendelijke methodes in de omgang met honden. Hun aanpak, vrij van intimidatie en ouderwetse dominantie methode, was een echte eyeopener voor mij. Ik wil andere eigenaren inspireren om af te stappen van de traditionele dominantie theorie en te kiezen voor een benadering vrij van fysieke straf.
Mijn kernwaarden zijn gebaseerd op empathie en begrip voor zowel mens als hond. Iedereen maakt fouten en niemand is perfect; het is nooit te laat om te beginnen met hondentraining. Ik geloof dat iedereen, mens en hond, een waardevol verhaal heeft en dat emoties en welzijn met zorg behandeld moeten worden.
Ik wil mensen laten zien dat hardhandige of aversieve trainingsmethodes niet nodig zijn. Wij worden allemaal wel eens boos, moe of gefrustreerd, maar met een positieve relatie tussen jou en jouw hond, is dat geen probleem. Schreeuwen, rukken aan de lijn of fysiek straffen zijn niet de oplossing, maar helaas nog steeds de norm bij veel hondeneigenaren en trainers. Honden zijn familieleden en verdienen de juiste zorg, huisvesting en aandacht, vrij van pijn, honger, dorst of fysiek ongemak. Als wij aan hun behoeftes voldoen, verminderen wij problemen in de relatie met onze honden.
Een voorbeeld van mijn aanpak is onze Australian Cattle Dog, Blue. Toen hij in 2022 bij ons kwam, droeg hij een slipketting en een heel korte lijn. Een trainer had aangeraden hem met harde hand op te voeden omdat Cattles “harde honden” zouden zijn. Blue had overal open plekken op zijn lichaam en overgewicht. Hij viel uit naar mannen en andere honden, en het was in het begin niet mogelijk om langer dan vijf minuten met hem buiten te staan. Vanaf het begin heeft hij bij ons een tuigje, halsband en een vijf meter lijn gekregen en ik heb met hem getraind zonder fysieke straffen of aversieve methodes. Nu kunnen wij andere honden op tien meter afstand passeren zonder dat hij uitvalt. Hoewel mannen soms nog een uitdaging zijn, heeft Blue veel meer zelfvertrouwen en vertrouwen in de wereld. Hij is nu blij, gezond en lief voor ons.
Er zijn veel goede trainers en gedragstherapeuten, er moet gewoon een match zijn tussen klant en trainer. Zonder die match werkt het niet. Ik probeer tussen de lijntjes door te horen en te kijken hoe zowel mens als hond reageren, en welke aanpassingen ik kan maken zodat beiden zich op hun gemak en veilig voelen. Ik vraag oprecht hoe het echt gaat en verplaats me in jouw situatie om jou en jouw hond het beste te kunnen begrijpen.
Op de lange termijn hoop ik dat er een vakbekwaamheid voor het houden van honden komt, zoals de Hundeführerschein in Duitsland. Mensen zouden zich dan meer verdiepen in het ras en de behoeftes van hun honden. Ik hoop ook dat er meer mogelijkheden en betaalbare opties komen voor hondeneigenaren om een zorgverzekering voor hun hond af te sluiten, zodat hun dier altijd naar de dierenarts of specialist kan. Bovendien wens ik dat de broodfok stopt en dat er strengere regels komen voor het verkopen en fokken van honden.
Wat ik mijn klanten wil meegeven, is dat zij niet perfect hoeven te zijn en dat hun honden geen robots hoeven te zijn. Honden mogen gevoelens hebben, net zoals wij, en hebben ook wel eens een slechte dag. Ik wil dat mensen leren hoe een hond leert en hoe emoties en gedrag ontstaan. Mijn doel is dat mens en hond met een goed gevoel naar huis gaan en op de lange termijn gelukkig zijn met elkaar.
Om up-to-date te blijven volg ik elk jaar opleidingen of cursussen, ondersteund door het dierenwelzijnskeurmerk van Edupet. Lezen speelt ook een grote rol in mijn continue ontwikkeling. Mijn toekomstplannen zijn om mijn opleiding als gedragstherapeut bij Annorlunda succesvol af te ronden en veel mensen en honden te mogen helpen. Blijven leren doe ik vooral door de ervaringen met de honden en mensen die ik mag begeleiden.
Belangrijke les of ervaring: Een belangrijke les die ik uit het verleden heb geleerd, is dat het uiterlijk van een persoon niets zegt over zijn waarde van binnen. Dit geldt ook voor honden en hun gedrag. Problemen met een hond of een gebrek aan gehoorzaamheid weerspiegelen niet de waarde van de eigenaar als hondenouder.
Manier van ontspannen: Na een drukke werkweek vind ik het heerlijk om te ontspannen door te curven met Tinka of Blue of door een boek te lezen. Beide activiteiten helpen me om tot rust te komen en te ontspannen.
Favoriete gerechten of keukens: Sinds 2012 ben ik vegetarisch en ik geniet van allerlei gerechten zonder vlees. Koken vind ik leuk als ik de tijd heb, en ik probeer graag nieuwe recepten uit om mijn maaltijden te variëren.
Inspirerende mensen en ervaringen: Elke persoon en ervaring heeft iets waardevols dat ik kan leren of meenemen. Ik haal inspiratie uit de diversiteit aan mensen en momenten die ik tegenkom in mijn leven.
Toekomstvisie: Ik heb geen specifieke dromen of doelen voor de toekomst. Mijn belangrijkste wens is dat mijn dierbaren gezond en gelukkig zijn. Als zij dat zijn, ben ik dat ook. Ik neem het leven zoals het komt en waardeer het moment.
Hondentraining heeft de laatste jaren een grote verandering doorgemaakt. We weten nu dat het gebruik van slipkettingen of andere harde trainingsmethoden absoluut niet nodig is. Gelukkig zijn bijvoorbeeld stroombanden al verboden, omdat ze averechts kunnen werken en het vertrouwen niet bevorderen.
De dominantietherorie, waarbij een hond als ‘dominant’ werd beschouwd als hij bijvoorbeeld op de bank wil liggen, voor een mens uit de deur wil stappen, of op een andere hond wil rijden, is inmiddels achterhaald. Nieuwe onderzoeken tonen aan dat honden (en wolven) in familieverbanden leven en niet in een hiërarchisch alfa-model zoals eerder gedacht werd.
Wist je trouwens dat onze gedomesticeerde huishonden niet rechtstreeks van wolven afstammen? Ze hebben wel dezelfde voorouders, maar de hond heeft een aparte evolutionaire weg bewandeld.
Het begrenzen van een hond op een verantwoorde en geweldvrije manier is mogelijk! Begrenzing betekent niet alleen het stellen van regels, maar ook het bieden van structuur en duidelijkheid. Hier zijn enkele redenen waarom dit belangrijk is en waarom het mogelijk is om dit zonder geweld te doen:
Veiligheid: Door jou hond op een aangeleerd manier te begrenzen, voorkom jij gevaarlijke situaties, zoals het rennen naar een drukke straat of het eten van schadelijke voorwerpen.
Structuur en Stabiliteit: Honden gedijen goed in een omgeving met voorspelbare regels en routines. Dit helpt hen om zich veilig en zeker te voelen, wat leidt tot minder stress en angst.
Waarom het wel kan: Het is absoluut mogelijk om jouw hond op een geweldvrije manier te begrenzen. Met geduld, consistentie en de juiste technieken kun jij effectief grenzen stellen. Gebruik methodes zoals positieve bekrachtiging, duidelijke communicatie en het belonen van gewenst gedrag. Door jouw hond te begrijpen en zijn natuurlijke gedrag te respecteren, creëer jij een harmonieuze en respectvolle relatie.
Bij Neemo gaat het om veel meer dan traditionele hondentraining. Als hondengedragstherapeut in opleiding en gediplomeerd kynologisch instructeur (Individueel), ben ik toegewijd aan het bevorderen van de gezondheid en het welzijn van jouw hond door middel van wetenschappelijk onderbouwde, diervriendelijke methodes.
Door positieve bekrachtiging en geweldloze methodes te gebruiken, leert jouw hond wat gewenst gedrag is op een manier die hem motiveert en zelfvertrouwen geeft.
Voor zowel nieuwe hondeneigenaren als mensen die al lang honden hebben, is er altijd ruimte voor ontwikkeling. Iedereen kan leren hoe jij op een positieve manier met jouw hond kunt omgaan, zonder pijn, angst of intimidatie. Ik sta klaar om jou hierbij te helpen!
Cursussen & Opleidingen | Jaar | Opleider |
---|---|---|
Pijn bij honden, goede gewoontes voor de hondeneigenaar Agressie bij honden | 2019 | Michelle Vrolijk |
Kynologisch Instructeur 1 Gedragsleer | 2020 | Martin Gaus Academie |
Opleiding Gediplomeerd Hondenuitlaatservice | 2020 | Martin Gaus Academie |
Workshop hondentaal | 2021 | PAW Five |
EHBO voor honden | 2021 | Monique du Bois |
MDR1 Gendefect | 2021 | Daniela Rettich, Duitsland |
Bedrijfsleider dierenverzorger/Vakbekwaamheid besluit houder van honden en katten | 2021 | Zone College |
Geschirr, Halsband und Co unter der Physiologischen Lupe | 2022 | AGI MED, Duitsland |
Workshop Treibball | 2022 | Edupet |
• Module A(1); Gedrag & Leren
| 2022 | Annorlunda, Kynologisch kenniscentrum |
• Module 2: Training, de theorie | 2022/2023 | Annorlunda, Kynologisch Kenniscentrum |
• Module 3: Didactiek & Omgang (CKI-Examen) | 2023 | Annorlunda, Kynologisch Kenniscentrum |
• Module 4: De praktijk | 2023/2024 | Annorlunda, Kynologisch Kenniscentrum |
• Module B: Fysieke kant | 2023 | Annorlunda, Kynologisch Kenniscentrum |
• Module C: Probleemgedrag: diagnose en behandeling | 2023 | Annorlunda, Kynologisch Kenniscentrum |
• Module D: Gedragstherapie: Info verzamelen en adviseren | 2024 | Annorlunda, Kynologisch Kenniscentrum |
• Module E: Gedragstherapie: Stage | 2024/2025 | Annorlunda, Kynologisch Kenniscentrum |
Curving® Licentie & Trainer Opleiding | 2025 | Duitsland – Dana Thimel |
Medical Training – Thinking outside the Box | 2024 | Hundeschule Bilz/Chirag Patel |
CBATI-KA Certification program | 2024/2025/2026 | Grisha Stewart Academy |
Cookie | Duur | Beschrijving |
---|---|---|
cookielawinfo-checkbox-analytics | 11 months | This cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookie is used to store the user consent for the cookies in the category "Analytics". |
cookielawinfo-checkbox-functional | 11 months | The cookie is set by GDPR cookie consent to record the user consent for the cookies in the category "Functional". |
cookielawinfo-checkbox-necessary | 11 months | This cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookies is used to store the user consent for the cookies in the category "Necessary". |
cookielawinfo-checkbox-others | 11 months | This cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookie is used to store the user consent for the cookies in the category "Other. |
cookielawinfo-checkbox-performance | 11 months | This cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookie is used to store the user consent for the cookies in the category "Performance". |
viewed_cookie_policy | 11 months | The cookie is set by the GDPR Cookie Consent plugin and is used to store whether or not user has consented to the use of cookies. It does not store any personal data. |